Interview met Jan Broes.

In mijn dagelijkse leven ben ik een laboratoriummedewerker in het ziekenhuis, doe allerlei testen in bloed, serum, urine, etc..

Mijn hobby’s zijn uiteraard vissen, maar ook fietsen, koken, televisie kijken.
Ik woon zelfstandig in Nieuwegein.

Wanneer ben je begonnen met vissen?

Toen ik een jaartje of 6 was. Het virus kreeg me te pakken toen ik de eerste vis van mijn leven ving. In een vakantieparkje. Toen kregen mijn broer en ik een pakketje bamboehengel. Ik ving direct een ruisvoorn toen ik gewoon ophaalde :-P.

Wat motiveert je om iedere keer weer wedstrijden te vissen.

Strijdlust. In mijn hele leven is er niets spannenders geweest dan vissen in de wedstrijd. Ik heb wel ’s in een schaakclub gezeten, gezwommen, badminton, snooker gespeeld, veel gevoetbald (vooral als keeper). Allemaal leuk, maar alleen bij vissen kijk ik direct uit naar de volgende wedstrijd. Ik kan het niet verklaren.

Welke wedstrijd van het vorig seizoen is je bijgebleven?


In het jaar 2013 zijn meerdere wedstrijden in mijn geheugen gegrift. Maar er zijn maar 2 wedstrijden waar ik met genoegen aan terugdenk. Vakwinst in sterkbezet vak in de 2de wedstrijd (1610 gram) van de 4-daagse van John Kooij is prachtig. Totaalwinst bij Sensas challenge ergens in mei bij Noord-hollands kanaal met de stok (8500 gram). Met 250 grondels de koppelwedstrijd in Maurik winnen is ook erg leuk.

Wat zou er verbeterd kunnen worden op wedstrijd gebied?

Nauwkeurig wegen, in alle vakken hetzelfde weegattributen en correcte handelingen. Ik ben een laborant en dus kan ik kritisch zijn. Ik heb wedstrijden meegemaakt waarin ik het verkeerde gebruik van weegapparaat bemerkt heb. (Bijvoorbeeld het tarreren met droge weegtas, in een extreem geval ‘in ponden wegen’).

Wat is je hoogtepunt op het wedstrijdgebied?


Ondanks dat ik met Topcompetitie gestopt ben, is de klassementoverwinning in 2011 toch wel mijn hoogtepunt.

Hoe bereid je je voor op de wedstrijd?


Dat loopt uiteen per wedstrijd. Casters maak ik altijd zelf in verband met versheid die vaak te wensen laat als je het in een hengelsportzaak koopt. Vaak komt er een weeë geur uit als je de vacuümzak openknipt. Dat wil ik nooit meer. Zelfmaken is wel een moeite, maar als je hiermee een wedstrijd kunt beslissen heb ik er voor over. Voer meng ik gewoon zelf uit allerlei basisingrediënten. Soms meng ik er zwart kant en klaar voer doorheen. Ik zie geen verschil met gerenommeerde voermerken.

Welke wedstrijd zou je graag nog eens willen winnen?


De 4-daagse van John Kooij staat bovenaan in mijn verlanglijst.

Welke wedstrijden vis je graag.


De wedstrijden waarin je alleen vaste hengel mag hanteren en wel dobberdragend.

Wat is je diepte punt in al die jaren dat je vist?

Dat is toch wel vorig jaar in Huizen. Toen kreeg ik van mijn koppelmaat te horen wat andere vissers van mij vonden. Dat was helemaal niet best. Ik gedroeg me regelmatig negatief indien de overwinning uitgesloten lijkt. Ik was me totaal niet bewust van het feit dat anderen mij wel degelijk konden horen/zien. Door mijn doofheid vergeet ik wel ’s dat anderen mij horen als ik loop te vloeken. De schrik zat er goed in. Ik ben hierdoor veranderd als sportman.

In het jaar 1993 had ik het ook moeilijk in de jeugdwedstrijden waarin de resultaten altijd tegenvielen nadat ik bijna kampioen werd in 1992.

Heb je nog wat tips voor de vissers?

Hou je altijd vast aan je eigen strijdplan, ongeacht wat andere vissers doen. Probeer te genieten van het feit dat je je geliefde hobby aan het uitoefenen bent. Het hoort er altijd bij dat het af en toe tegenzit. Als je blijft genieten, blijf je positief denken en krijg je misschien een idee om de wedstrijd om te buigen en naar je toe te trekken.

Wat doe je liever met de feeder vissen of met de vaste stok/match enz. en waarom?

De vaste hengel blijft mijn geliefde wapen omdat ik het heerlijk vind om zoveel mogelijk vis te vangen. Je vangt er ook regelmatig een bonusvis bij. Er zijn feederwedstrijden bij geweest waarin vaste stok niet zou onderdoen.


Welke hengel gebruik je het meest?


Op dit moment Sensas Powermatch 724, 764 en soms 784.

Met de feeder is het vaak Preston Dutchmaster (met in het bijzonder 11.8” en 12.8”)

In welk viswater vis je graag?

 

Amsterdam Rijnkanaal met feeder, en alle wateren waarin vaste hengel garant staat voor een lekker netje vol.

Welk aas gebruik je meestal?

Casters staan bovenaan omdat je vaak grotere vissen uit een grote school op je voerplek kunt selecteren. Pinkies zijn ook dodelijk omdat de snelheid vaak hoger is dan met andere aassoorten, weliswaar kleinere vis.

Met de feeder pak ik mestpieren omdat ik dan altijd mik op brasem.

Met welke bekende Nederlander/ Buitenlander zou je wel eens een hengeltje willen uit gooien?

Goeie vraag. Als ik in een gekke bui ben, zou Sven Kramer wel welkom zijn om visles te krijgen van mij :-).

 

 

 

 

 

 

Wie heb je liever niet naast je zitten tijdens een wedstrijd?


Als ik een naam noem, krijg ik hem naast mij in de eerstvolgende wedstrijd, haha ;-). Dus ik hou mijn mond.

Maar iedereen is welkom naast mij. Vissen blijft verrassend. Wie weet knuppel ik die grootheid er wel 1x af.

 


 

Als je een WK team mocht samenstellen welke vissers zou jij dan selecteren?

Feeder:
Arnout vd Stadt
Theo Leijrik
Frank van der Schaft
Leo Koot
Henk Roskam

Vaste Stok:

Wim Fuhler
Dieter Friederichs
Jo Adriolo
Arjan Klop
Christian Surquin

 

 

CHAMPION FEEDHengelsportLauwe De hengelsportzaak van Maas&Waal.Wormenkwekerij WasseFREE SPIRIT/RINGERSVakantiepark Bergumermeer Vissen in Friesland.Marcel vd EyndeSaga-the-game-changer - CrestaGURU Knowledge is power.T Wisentbos DrontenSHIMANO AEROMaver Evezet