interview Henk Roskam

Ik ben 55 jaar getrouwd met Lucia  en woon  in Oostvoorne, Zuid-Holland. Ik ben werkzaam in de wegenbouw als vakman wegenbouw wat een mooi woord is voor grondwerker.Er gaat zoveel tijd in het vissen zitten dat er weinig ,zo niet geen tijd overblijft voor andere hobby’s

 

Wanneer ben je begonnen met vissen?

Ik was denk ik vijf jaar toen ik voor het eerst ging vissen in de polderslootjes vlak bij waar ik woonde. Echt begonnen met een bamboe stok waarlangs de bonen groeiden op de tuinderij van mijn vader een zelf gemaakte dobber als draad, ijzergaren en als haak een krom gebogen speld uit de naaidoos van mijn moeder.

.

Wat motiveert je om iedere keer weer wedstrijden te vissen. Allereerst het competitie element en vooral steeds beter worden door van je eigen fouten te leren maar vooral ook van je collega wedstrijdvissers dingen te zien en te onthouden die je later weer kunt gebruiken en toepassen.

.

Welke wedstrijd van het vorig seizoen is je bijgebleven?

Natuurlijk de WK feeder in Zuid-Afrika een fantastische ervaring om in zo’n totaal andere omgeving te mogen vissen op het hoogste niveau. En de 24 uurs in de Vlaardingse Vaart (de oudste 24 uurs in NL dus een echte klassieker). Samen met mijn vismaat Huib Bergman (waarmee ik al meer dan 40 jaar samen vis). Na in het verleden vele malen ons vak gewonnen te hebben en overall steeds een tweede of derde plaats nu dit jaar de overall overwinning.

.

Wat zou er verbeterd kunnen worden op wedstrijd gebied?

Ik vind dat we zuinig moeten zijn op de mensen die wedstrijden organiseren.Dat de visstand terug loopt in Nederland is zeer frustrerend en het zou daarom goed zijn als Sportvisserij NL en de federaties zich wat meer zichtbaar in gaan zetten om dit tegen te gaan. Door de steeds teruglopende vangsten worden bepaalde wedstrijden steeds minder bezocht en sommige wedstrijden helemaal niet meer georganiseerd en dat is jammer.

.

Wat is je hoogtepunt op het wedstrijdgebied?

Het winnen van de KOC in 2004 was voor mij persoonlijk een absoluut hoogtepunt En natuurlijk met het Nederlandse Team het winnen van het WK feeder in België in 2012.We hebben daar met het team vele weekenden en dagen getraind en onderzoek gedaan en als dan de gekozen tactiek ook nog eens werkt is dat natuurlijk super. Daarnaast is mijn tweede plaats in het Wout van Leeuwen festival met 430 deelnemers in 2000 voor mij een hoogtepunt omdat het podium toen verder bestond uit Marco Hofman (eerste) en Arnout v/d Stadt (derde) mannen waarmee ik vorig jaar in het WK feederteam in Zuid- Afrika viste.

Hoe bereid je je voor op de wedstrijd?

Dat begint al in de wintermaanden waarin het materiaal voor een groot deel van het seizoen i n orde maak en dit gedurende het seizoen op peil houdt en in de week vooraf aan een wedstrijd toespits op de visserij die ik dan kan verwachten.

.

Welke wedstrijd zou je graag nog eens willen winnen?

Ik zou graag nog een keer het WILHELMUS willen horen als we op het hoogste podium staan bij het Feederen al besef ik wel dat het ieder jaar moeilijker gaat worden omdat het feederen steeds groter wordt en het niveau snel omhoog gaat wat inhoud dat er steeds meer kanshebbers zijn. Daarnaast ben blij met iedere wedstrijd die ik win groot of klein.

.

Welke wedstrijden vis je graag.

Alle wedstrijden maar als ik toch iets moet benoemen wat er bovenuit steekt zijn dat de wedstrijden waar je gericht vissend op kleine vis met de vaste stok nog het verschil kan maken

.

Wat is je diepte punt in al die jaren dat je vist?

De KOC van 2007, de laatste dag had ik goede kans om deze wedstrijd voor de tweede keer te winnen. Maar mijn buurman vond het nodig om een gezien de weersomstandigheden onmogelijk lange vaste hengel uit te pakken vervolgens op die lengte een groot aantal ballen geel voer er in te moppen om vervolgens nooit meer met die hengel te vissen. Ik kreeg door die actie ook gezien de aard van het water(ondiep en helder en kort op elkaar uitgezet ) de vis veel te laat op de stok waardoor ik 600 gram te kort kwam voor vakoverwinning en daardoor ook de KOC.Dit was niet bedoeld om de buurman te verslaan door meer vis te vangen maar proberen ervoor te zorgen dat deze een slecht resultaat vist. Jammer

Heb je nog wat tips voor de vissers?

Heb respect voor je mede vissers leer van een ieder onthoud alle tips en trucs, past ze toe in voorkomende omstandigheden. Hou het vooral in de basis simpel begin nooit zo dun en klein als mogelijk maar zo dik en zo groot als mogelijk, zodra je minder of geen beet meer krijgt kan je altijd nog terug schakelen. Bovenal geniet als de resultaten goed zijn en ga niet te snel aan jezelf twijfelen als het een periode tegen zit.

.

Wat doe je liever met de feeder vissen of met de vaste stok/match enz. en waarom?

Het liefst vis ik met de vaste stok, al moet ik eerlijk zeggen dat de laatste jaren ik meer met de feeder vis dan met de stok.

.

Welke hengel gebruik je het meest?Vaste Hengel van SENSAS en de feeders van Preston, met name de 11.8 en de 10.8 zijn heerlijke hengels voor de secure visserij.

.

In welk viswater vis je graag?

Mijn favoriete water is absoluut de Vlaardingse Vaart een water met een super gevarieerde visstand, waar je altijd beet krijgt. En op bijna iedere plaats een goed resultaat kan behalen.

.

Welk aas gebruik je meestal?

Casters en wormen en de laatste jaren in het internationale vissen ook steeds meer Vers de Vase.

Met welke bekende Nederlander/ Buitenlander zou je wel eens een hengeltje willen uit gooien?

Ik ben altijd onder de indruk geweest van Bob Nud, ik heb ooit eens een paar uur achterhem in het gras gezeten toen hij in voorbereiding voor het Wout van Leeuwen festival aan het trainen was in het Kanaal door Voorne Al pratende en kijkend leerde ik in die paar uur meer dan in vele jaren wedstrijdvissen hiervoor.

.

Wie heb je liever niet naast je zitten tijdens een wedstrijd?

Iemand die er puinhoop van maakt zoals scheef gooien verkeerd invoeren of lijn afgooien ik ben er van overtuigd dat dit ook een schadelijk effect op mijn plaats heeft dus zit ik liever naast een goede visser.

Als je een WK team mocht samenstellen welke vissers zou jij dan selecteren

Namen laat ik liever aan onze coaches over maar als het aan  mij  zou liggen dan zou  inzet en motivatie zeker zo belangrijk zijn  dan talent om iemand te selecteren voor een vertegenwoordigend team.

Verder nog mededelingen of opmerkingen?

Allereerst wil ik mijn vrouw Lucia bedanken voor de steun en de ruimte die ze me geeft om mijn hobby die vele uren per week vergt  uit te oefenen. Verder zou ik wat meer respect willen zien voor je tegenstanders met name als je ervan verloren heb, geef hem tenminste een hand en feliciteer hem in plaats van allerlei excuses verzinnen en te vertrekken.Je kunt nu eenmaal niet altijd de goede beslissingen maken en het geluk aan je zijde hebben accepteer dat en gedraag daar ook naar. 

 

T Wisentbos DrontenMarcel vd EyndeSaga-the-game-changer - CrestaHengelsportLauwe De hengelsportzaak van Maas&Waal.Vakantiepark Bergumermeer Vissen in Friesland.Wormenkwekerij WasseMaver EvezetFREE SPIRIT/RINGERSCHAMPION FEEDSHIMANO AEROGURU Knowledge is power.