Interview met Anja Groot

Anja Groot

Ik ben 25 jaar en woon nog bij mijn ouders thuis in Heemkerk. Ik vis al sinds ik een hengel in mijn handen kon houden. Dit was al op 4 jarige leeftijd  Ik ben werkzaam bij Stichting Tabijn. Onder deze stichting vallen heel veel scholen en buitenschoolse opvangen.  

 

 

Ik werk dan ook als onderwijsassistente en als bso medewerkster. Één van de leukere dingen van mijn werk is dan ook, dat ik zo nu en dan met de kinderen ga  vissen en mijn sport kan overdragen. Naast mijn werk staat het vissen heel erg centraal in mijn leven, tijd om heel veel andere   dingen te doen is soms lastig, maar sporten en met vriendinnen afspreken en andere leuke dingen doen vind ik ook erg leuk.

Wanneer ben je begonnen met (wedstrijd) vissen?

        Als 4 jarig meisje gingen mijn ouders, broer en ik altijd picknicken langs de waterkant.

De vis hengels ontbraken nooit en toen werd het vissen al met de pap lepel in gegoten.

Weer iets later stonden we altijd met ons gezin op een camping waar zowel ochtend- als avond-viswedstrijden werden gehouden. Het hele gezin deed daar aan mee.

Iemand van de organisatie kwam toen met het advies om ook eens bij de plaatselijke visvereniging aan wedstrijden mee te gaan doen. Zo gezegd, zo gedaan en mijn broer en ik zijn daar de avond competitie mee gaan vissen bij de jeugd. Dit deden wij altijd met heel veel plezier. Ik was  8 jaar toen ik hier mee begon.

Toen mijn broer de leeftijd had om selecties  voor Jeugd N.K.’s mee te mogen vissen en ik ook al mee ging doen, maar eigenlijk te jong was, is alles nog meer kriebelen.

Selecties vissen en dan plaatsen voor een NK was natuurlijk als jong meisje geweldig en dan niet te vergeten de jongens die ik  soms al versloeg tijdens de avond wedstrijden. Stom gezegd motiveerde mij dit iedere keer weer om te gaan vissen. Winnen en nog eens winnen.

Dit ging een aantal jaar zo, totdat ik eens 10de werd op een NK. Als meisje was dit natuurlijk helemaal geweldig en hier deed je het natuurlijk allemaal voor.

In 2005 of 2006 kwam de nationale topcompetitie in het wedstrijd circuit. Ik mocht hier van mijn ouders aan deelnemen en de eerste jaren waren zeker niet gemakkelijk. Puur omdat ik niet goed genoeg was.

Eind 2006, begin 2007 werd ik door Jan van Schendel benaderd om voor zijn hengelsport lijn te vissen. Dit heb ik met beide handen aangenomen en tot op de dag van vandaag heel dankbaar voor. Een betere sponsor en Coach kan ik mij niet bedenken.                 

Ik ben vanaf dat moment zo gegroeid, als visster en als mens en ook toen zijn de resultaten gaan komen.

Wat zou er volgens jou verbeterd kunnen worden op het gebied van Wedstrijdvissen in Nederland?

De visstand zou van mij wel verbeterd mogen worden en  ook wordt het wel tijd om, net als in ieder ander land op heel de wereld volgens mij, het gebruik van voerkatapults tijdens wedstrijden toe te staan. Eigenlijk kun je gewoon niet optimaal een visstek aanvoeren wanneer je met een match-hengel wil of moet vissen.

De visstand word met het jaar slechter in Nederland en dit zie je  natuurlijk ook terug in uitslagen van wedstrijden. Alleen wanneer je ergens gaat trainen kan je je  soms nog eens helemaal klem vangen maar tijdens  wedstrijden gaat het bijna altijd maar om maximaal een paar kilo. Op deze manier komen wij vissers in het buitenland, waar vaak veel meer vis zit, natuurlijk te kort als het om 15 kilo gaat.

Iedereen klaagt over de teruglopende visstand, met name ook de vissers die zomaar lekker ergens een dagje langs de waterkant zitten. Niemand moet het dan natuurlijk gek vinden als dat soort mensen gewoon een andere hobby zoekt en gewoon niet meer gaan vissen.

Als je naar het aantal wedstrijden kijkt en ook naar de deelnames dan loopt overal de belangstelling terug. Dat is toch ook niet zo gek? Er is gewoon niet meer genoeg vis om nog veel plezier te beleven aan het wedstrijdvissen voor veel  vissers. Die gaan dus  steeds vaker iets anders doen en zo blijven alleen de echte fanaten over.

Wat motiveert je om elke keer opnieuw wedstrijden te vissen?

Mijn doel is op ooit wereldkampioen te worden met de Nederlandse dames ploeg  en ik zal niet rusten voordat we dat ooit eens geworden zijn. Verder wil je natuurlijk zoveel mogelijk wedstrijden winnen die je vist, dat lijkt me voor iedere wedstrijdvisser de juiste motivatie.

Het is gewoon een pracht sport, je dobber onder zien gaan en maar afwachten wie het gevecht wint, jij of de vis.

 

Welke wedstrijd van het afgelopen seizoen is je Bijgebleven?

 

Ik schrijf dit net een paar dagen na het dames WK in Slovenië en ik ben er nog ondersteboven van.

Wat een prachtige visserij, niet te bevatten. Tussen de 10 a 15 kilo moeten vangen om je vak te winnen en laat daarbij de perfecte organisatie en een mooie omgeving.

Echt een van de mooiste wedstrijden die ik ooit gevist heb.

Ook heb ik tijdens het NK senioren op het podium mogen staan.

Ik won letterlijk mijn vak in de laatste 30 seconden en hierdoor en 3de in het eindklassement.

Wat is het hoogtepunt uit je wedstrijdcarriere.

Er zijn een aantal hoogtepunten in de laatste jaren geweest.

2007 4de individueel

tijdens het WK dames in spanje

2009 tijdens het WK jeugd

een bronzen mediale behaald met het team in Coruche in Portugal

2009 topcompetitie Jeugd gewonnen tussen de mannen.

2012 tijdens het wk dames in Leeuwarden een bronzen met de damesploeg.

2013 4de individueel tijdens het WK dames in Slovenie

2013 3de tijdens het nk senioren

                                                                                                        

Welke wedstrijd zou je nog graag een keer willen winnen?

Ik denk dat je als visser iedere wedstrijd zou willen winnen die je vist.

Maar ik zou dus ooit nog wel eens een  gouden mediale willen  winnen met de dames ploeg tijdens een wk dames.

Wat is je dieptepunt van je wedstrijdcarriere?

Wat dat betreft is wedstrijdvissen een rotsport. Al ben je nog zo goed, iedere wedstrijdvisser kent meer teleurstellingen dat hoogtepunten. Het is gewoon zaak om daarmee om te gaan en positief te blijven. Wat nou dieptepunten? Soms lukt het niet maar ook dan ben je nog steeds bezig met dat wat je heel graag doet.

Iedereen heeft zijn eigen mannier van vissen.  Heb  je nog een paar tips voor de vissers.

 

Als visser zul je jezelf altijd moeten aanpassen aan het water waar je vist en aan de vissen die erin zwemmen. Als je als wedstrijdvisser succesvol wilt zijn moet je dus zoveel mogelijk vismanieren beheersen. Dat kost veel tijd en training maar het is de enige manier om overal mee te kunnen doen voor de prijzen en dat geldt helemaal wanneer je ook Internationale ambities hebt.

 

Hoe bereid je je voor op de volgende wedstrijd?

Ik probeer altijd alles tot in de puntjes te hebben voorbereid en dit kan soms één dag, één week, een maand en soms wel eens een jaar van te voren al zijn.

Het is niet zo dat ik alles op het laatste moment doe, want dan word ik gek, maar ik weet in januari al, wat mij te wachten staat voor een heel jaar.
Een mooi voorbeeld is het Wk dames van dit jaar in slovenie. Ik ben hier vorig jaar al wezen kijken en vanaf dat moment al met materiaal bezig geweest, het regelen van bolo hengels, juiste haken en de manier van vissen al op papier zetten. 

Welke wedstrijden vis je het liefst?

Ik vis het liefst wedstrijden waarbij je actief moet vissen en veel vis kan vangen.

Wat is je favoriete discipline en waarom?

Vissen met de vaste stok heeft toch absoluut mijn voorkeur Dit neemt niet weg dat ik het ook erg leuk vind om een match hengel uit te gooien en ook  eens een method feedertje.

Met welke hengel vis je graag?

Ik word gesponsord door het merk JVS. Dit merk heeft een uitgebreid assortiment aan  hengels. D e hengel waar ik nu mee vis is de  `` Gold Pole 2 ´´.Deze hengel is geschikt voor allerlei visserijen, zelfs wanneer het gaat om barbelen of flinke karpers heb ik geen schrik.

Welk viswater heeft bij jou de voorkeur?

Kanaal door voorne, lage vaart, haven van Huizen.

Welk aas gebruik je het meest?

Dit hangt van de visserij af. Je kan niet op voorhand zeggen welke aas je het meest gebruikt, het is maar net waar de vissen zin in hebben, wat zij het liefst lusten is mijn favoriete aas.  In de winter vis ik bijna altijd met een caster,  dat is in de haven van Huizen nu eenmaal het beste aas voor de voorns die daar te vangen zijn. Dat is een schitterende visserij

 

 

 

 

Met wie zou je wel eens een hengeltje willen uitgooien?

Alan Scotthorne, wanneer je 5 x  Individueel Wereldkampioen bent geworden en ook nog een keer Europees kampioen dan moet je toch wel ongelooflijk goed zijn. Er zijn zoveel goede vissers tegenwoordig en als je dan toch er zo bovenuit  steekt dan is dat heel erg speciaal.

Wie is je grootste concurrent. (Wie heb je liever niet naast je zitten tijdens een wedstrijd)

Iedereen is een concurrent in het wedstrijdvissen maar als je een wedstrijd wilt winnen dan zul je toch iedereen moeten verslaan. Waarom zou ik dan ook liever niet zitten naast wie dan ook? Hoe meer tegenstand hoe beter. Dat dwingt iedereen om het maximale te geven van zichzelf en dat is juist noodzakelijk.

Als je een WK team mocht samenstellen welke vissers zou jij selecteren?

 

 

 

Het is niet aan mij  om te zeggen wie ik in een wk ploeg zou willen hebben. Hoe sterker het team hoe meer kans op “mijn grote doel” natuurlijk en daarvoor hebben we in het Nederlandse damesvissen iedereen nodig die er is. Veel keus hebben we niet want de deelnemersaantallen zijn niet zo groot.

 

FREE SPIRIT/RINGERSSaga-the-game-changer - CrestaWormenkwekerij WasseCHAMPION FEEDSHIMANO AEROMaver EvezetVakantiepark Bergumermeer Vissen in Friesland.T Wisentbos DrontenMarcel vd EyndeGURU Knowledge is power.HengelsportLauwe De hengelsportzaak van Maas&Waal.