Erwin Sikkes

 

Ik ben Erwin Sikkes inmiddels 39 jaar jong en geboren in Beerta een klein plaatsje in het Oost-Groningse, ben inmiddels 15 jaar werkzaam bij KPMG Accountants is Groningen, houdt me daar voornamelijk bezig met advisering en fiscaliteiten in de MKB praktijk. Woon inmiddels 21 jaar samen met Alida en heb twee zoons Joran en Rowen van 9 en 5 jaar, die inmiddels ook het vis virus te pakken hebben gekregen.

Ik was zelf ook al van kind af aan aan de waterkant te vinden, tot een jaar of 16 toen voetbal, stappen en andere zaken belangrijker werden voor mij waarna mijn vishobby een poosje op een laag pitje heeft gestaan. Maar na verhuizing naar Finsterwolde heb ik mijn oude hobby snel weer opgepakt en net als bij voetbal had ik ook hierbij de instelling dat je er veel voor moet doen en laten om top te kunnen presteren.

 

Wanneer ben je begonnen met (wedstrijd)vissen?

Na vroeger jeugdwedstrijden van onze club te hebben gevist, ben in pas vanaf mijn 30e wedstrijden gaan vissen, ik viste af en toe de wedstrijden van onze eigen visclub maar gezien mijn voetbalpassie moest er iedere zondagmiddag weer op het gras worden gestreden.

Wat motiveert je om elke keer opnieuw wedstrijden te vissen?

Het wedstrijdelement spreekt me nog altijd aan, een goede voorbereiding, goede strategie, een stuk gezelligheid en als strategie en keuzes dan goed blijken te zijn en je wint van de buren of je wint de wedstrijd, geeft dat een goed gevoel.

 

Welk moment/wedstrijd van het afgelopen seizoen is je Bijgebleven?

Een hele mooie wedstrijd was koppelwedstijd met Jurian in Langebosch een parcours waar we nog nooit hadden gevist maar wat achteraf een prachtig evenement bleek te zijn. Het in het water zittend te vissen geeft een extra dimensie en moeilijkheidsgraad. Veel vis in prachtig natuur.
Een ander moment is een avondje vissen met de jongens waarbij de kleinste even niet oplet en binnen no time gaat er een karper vandoor met de hengel, vis weg, hengel weg.

 

Heb je nog een paar tips voor de vissers.

Het loten van je stek kun je niets aan doen maar een goede voorbereiding heb je zelf in de hand:
Zorg ervoor dat je over vers aas beschik, de juiste keuze voor voer, denk hierbij bijvoorbeeld aan wat voor vis verwacht je te vangen en pas hier je voer eventueel op aan. Waterkennis is van onschatbare waarde, denk hierbij op welke afstanden wordt het vis vaak gevangen, zijn er glooiingen in de bodem, welk aas wordt het vis gevangen. Al met al kun je thuis al heel veel van je toe te passen strategie voorbereiden het biedt wel geen zekerheid maar geeft wel meer rust.

 

Wat zou er in de toekomst verbeterd kunnen worden op het gebied van Wedstrijdvissen in Nederland?


Vis graag wedstrijden waar je wat meer ruimte heb, komt de vangsten ten goede. De wedstrijden waarbij je de buren met de hengel bijna kunt aanraken hebben niet mijn voorkeur. Liever wat kleinere vakken met meer ruimte.

 

Wat is het hoogtepunt uit je wedstrijdcarrière?

Mijn hoogte punt moet uiteraard nog komen, iedere wedstrijd heeft zijn charme, maar het winnen van tickets voor de King of Clubs en de bezoeken aan Ierland blijven toch hele mooie herinneringen, de nog ongerepte natuur en vaak grille omstandigheden waren een hele uitdaging. Ook overwinningen op het Duitse Gartower See blijven hoogtepunten, de gezelligheid en goede vangsten blijven leuke herinneringen.

 

 

Zijn er nog wedstrijden die je graag zou willen winnen?

Top competitie feeder zou een mooie overwinning zijn, tussen alle feedercracks die Nederland rijk is en dan als winnaar uit de bus komen is niet gek.

 

Kun je ons vertellen hoe je je voorbereidt op de volgende wedstrijd?

Voor een wedstrijd in het weekend ben ik in de voorbereiding de hele week bezig, materialen klaar maken, aas en voer regelen of casters maken, informatie inwinnen over traject, indien de werkzaamheden het toelaten even proefvissen. Op de dag voor de wedstrijd voer klaar maken materialen inpakken en aas voorbereiden.  

 

Wat is je favoriete discipline?

Favoriete disipline is toch het feeder vissen, alhoewel ik ook heel graag met de vaste stok vis zijn de mogelijkheden en vangsten met de feeder vaak groter. Je kunt grotere afstanden overbruggen.

 

Welke wedstrijd vis je het liefst?

Uiteraard de door ons georganiseerde wedstrijden van H.S.V. de Dobber, waarbij de sfeer en deelnemersveld altijd top is.

 

 

Wat is je favoriete viswater?

Ketelmeer blijft prachtig water voor de feeder alleen de grilligheid doet je af en toe wanhopen. Het Damsterdiep vindt in voor het stokvissen een prachtig water, je kunt op iedere stek namelijk de wedstrijd winnen.

Wat is je favoriete hengel?

Mijn favoriete hengel voor het feeder vissen is de Preston Dutch Master 12,8  ben in het bezit van bijna de gehele serie de Preston Dutch Masters maar vis toch het liefst met de 60 grammer een hengel waar je op de meeste wateren goed uit de voeten kunt.  Voor de vaste stok maak ik gebruik van de Sensas 774

 

Favoriete aas?

Indien het is toegestaan vis ik het liefst met ver de vase een natuurlijk aas die voor mij veruit het best presteert en anders wormen en floaters hebben mijn voorkeur.

 

 

Met wie zou je wel eens een hengeltje willen uitgooien?

Met de gebroeders Ringers, die bijna overal en onder alle omstandigheden vis weten te vangen en binnen onze landsgrenzen lijkt Theo Leijrik mij een prima maat.

 

Wie is je grootste concurrent. (Wie heb je liever niet naast je zitten tijdens een wedstrijd)

Mijn maat Jurian Bulten, met een koppelwedstijd kan het nog maar een individuele wedstrijd niet, hebben namelijk vaak overleg en zelfde strategie en al het gejank achteraf als het weer eens niet wilde lukken mag me gespaard blijven.

FREE SPIRIT/RINGERSWormenkwekerij WasseMarcel vd EyndeSaga-the-game-changer - CrestaGURU Knowledge is power.T Wisentbos DrontenHengelsportLauwe De hengelsportzaak van Maas&Waal.Vakantiepark Bergumermeer Vissen in Friesland.Maver EvezetSHIMANO AEROCHAMPION FEED