Interview Ronald van Leeuwen.


Ik woon samen met mijn vrouw en 2 kinderen in de parel van de Betuwe onder de rook van Tiel. Ik ben werkzaam als Teamleider Inbouwspecialisten voertuig elektronica en mijn hobby's zijn vissen, muziek maken en natuurlijk mijn gezin.

Naast het witvissen ben ik een specimenhunter op barbeel en heb de afgelopen jaren een behoorlijk bekende naam opgebouwd als barbeelvisser. Mede door een uitgebreide website www.barbeel.eu. Ook voor het witvissen ben ik druk bezig een website op te zetten en die kun je bereiken via de barbeelsite en heet RvL Fishingadventures. (met dezelfde naam ook te vinden op facebook)

Wanneer ben je begonnen met vissen?

Vanaf mijn geboorte is vissen (het is zelfs mijn sterrenbeeld) met de paplepel ingegoten. Van oudsher stam ik uit een familie van beroepsvissers en mijn vader nam mij op jonge leeftijd mee naar de waterkant en leerde mij de fijne kneepjes van het vissen en vangen. Daar is mijn basis gelegd waar ik nu nog steeds de vruchten van pluk.

Wat motiveert je om iedere keer weer wedstrijden te vissen.

Ik streef naar perfectie, wat ik ook doe dan ga ik er ook 100% voor. De motivering is daarmee wel duidelijk, als ik een wedstrijd mee ga doen, dan ga ik er voor.

Welke wedstrijd van het vorig seizoen is je bijgebleven?

De wedstrijd aan de Nederrijn omdat dit mijn eerste witvis wedstrijd was sinds jaren en daar 2e werd op slechts 100gr. van de 1e plaats.

Wat zou er verbeterd kunnen worden op wedstrijd gebied?

Ik vis nog niet lang genoeg wedstrijden, maar wat ik om mij heen hoor en zelf heb ervaren is dat een organisatie vooraf duidelijker moet zijn over prijzen, vakverdeling en/of poul.

Wat is je hoogtepunt op het wedstrijdgebied?

Ik ga wat vaker aan kleinere regionale wedstrijden meedoen en mijn hoogtepunt heb ik nog lang niet bereikt qua wedstrijdvissen.

Hoe bereid je je voor op de wedstrijd?

Zoals ik eerder al zei is dat ik streef naar perfectie. Het materiaal wat ik mee neem wordt in de week vóór de wedstrijd al helemaal klaar gestoomd.

Welke wedstrijd zou je graag nog eens willen winnen?

Allemaal, ha ha ha,... Nee hoor, ik heb geen voorkeur en als ik een wedstrijd mee doe dan ga ik er gewoon voor.

Welke wedstrijden vis je graag.

Onderlinge competities met een lage instap en kleine groep. Doordat het bedrag voor inschrijving vaak laag is, dan blijft het ook leuk. Bij een topcompetitie waar veel geld in om gaat is de druk op gewin groot en afgunst viert daar hoog tij.

Met welke bekende Nederlander/ Buitenlander zou je wel eens een hengeltje willen uit gooien?

Michael Zammataro, die man heeft dezelfde passie voor vissen en qua materiaalgebruik liggen we op 1 lijn.

Wie heb je liever niet naast je zitten tijdens een wedstrijd?

Iemand die constant zit te vloeken als het tegen zit.

Wat is je dieptepunt in al die jaren dat je vist?

Naast witvissen ben ik een succesvol specimenhunter op barbeel. Toen mijn website on-line ging wist ik niet dat mensen zo'n verschrikkelijke afgunst kunnen tonen dat er zelfs E-mail met doodsbedreiging aan mij gericht werd gestuurd.

Het heeft mij een behoorlijke tijd gekost om mezelf hier overheen te zetten en te wapenen dit soort berichten te negeren.

Heb je nog wat tips voor de vissers?

Ga eens kijken bij wedstrijden, daar leer je het meeste. Kijk gewoon waar er gevangen wordt en ga in de buurt van die visser staan/zitten en kijk alleen maar wat hij doet. Als zijn buurman minder of niets vangt, wat doet hij anders dan hen.

Let dan vooral op gebruikt aas, lengte onderlijn en op welke afstand hij vist. Vist hij verder weg of dichterbij. Krijg je de kans om vragen te stellen, stel ze gerust, want domme vragen bestaan niet.

Wat doe je liever met de feeder vissen of met de vaste stok/match enz. en waarom?

Ik vis het liefst met de feeder. Ik heb geen zin om een 13mtr. oversteek hengel elke keer op en af te steken. Met feederen hoef je ook niet veel spullen mee te sjouwen en je bent niet gebonden aan 13mtr.

Welke hengel gebruik je het meest?

Ik gebruik voor het feederen op het kanaal een 3,6mtr. mediumfeeder en op de rivier een 4,2mtr. heavy feeder. Beide hengels zijn van het merk Balzer Magna Feeder Ace.

In welk viswater vis je graag?

Ik vis het liefst in de Waal. Een dynamische rivier, lekker ruig en je kunt er alle disclipines gebruiken. Je vangt er een grote varia aan vissoorten. Op de Waal kun je ook verrast worden door aparte bijvangsten zoals meerval, steur en zelfs karper. Een ander voordeel van het vissen op een rivier is dat je er altijd wel iets vangt.

Welk aas gebruik je meestal?

Ik gebruik als aas het meeste casters en wormen, daarnaast maden, mais, kunstaas en miniboilies.

Welk voer gebruik je meestal?

Ik maak mijn eigen voer. Het scheelt behoorlijk in prijs als je het per 20kg. maakt. Ik stel de bestanddelen zeer nauwkeurig samen. Het mooie er van is dat ik precies weet wat er in zit en vertrouwen heb in de werking van de bestanddelen.

Alle bestanddelen zijn natuurlijke produkten, bij mij geen chemische rommel in het voer. Het welzijn van de vissen heeft bij mij de hoogste prioriteit.

Verder nog mededelingen of opmerkingen?

Geniet van het vissen en als het een paar keer tegen zit, ga gewoon door, vergeet niet dat het vissen is en niet vangen.

Verder is er op facebook een groep "witvissers" opgezet en daar word regelmatig een meet and greet georganiseerd waarbij we met een selectieve groep medevissers lekker een dagje ergens in Nederland gaan vissen. Er zit geen wedstrijdelement in, het is puur genieten van het vissen met elkaar en informatie vergaren.

Wil je op kleine schaal wedstrijden vissen, neem dan een kijkje op de facebookpagina "Witvissers Wedstrijden N.O.M Nederland" en kun je aan leuke onderlinge wedstrijden meedoen met een lage instap, maar met een hoge kwaliteit.