Tackle Guru Benelux 

 

Wormenkwekerij WasseFREE SPIRIT/RINGERSMarcel vd EyndeCHAMPION FEEDMaver EvezetSHIMANO AEROSaga-the-game-changer - CrestaGURU Knowledge is power.Vakantiepark Bergumermeer Vissen in Friesland.T Wisentbos DrontenHengelsportLauwe De hengelsportzaak van Maas&Waal.

Interview met Lennard Fransen.

Mijn naam is Lennard Fransen, 23 jaar oud en Master student Business Administration, specialization Strategic Human Resource Management aan de Raboud universiteit te Nijmegen. Dit is dan ook de stad waar ik (in een studentenhuis) woon. Hiervoor heb ik in Groningen en Tsjechië gestudeerd en gewoond welke locaties ook niet echt dichtbij mijn visspullen waren.

Deze staan namelijk in Apeldoorn bij m’n ouders thuis. Ik kom hier dan ook vaak want als bijbaan werk ik voor DHL Express te Apeldoorn. Ik kan gerust zeggen dat de woon/studie in samenhang met het vissen van de Topcompetitie (TC) en internationale wedstrijden geen ideale combinatie is en dan ook dikwijls voor stress en druk heeft gezorgd, maar ‘waar een wil is, is een weg’. Dat het studentenleven ook zijn voordelen heeft blijkt wel uit het feit dat je ook doordeweeks de mogelijkheid hebt om eens een lekker dagje te gaan vissen. Dit is ideaal als je eens een dagje wil trainen voor een weekend van de TC.

Wanneer ben je begonnen met vissen?

Ik ben op mijn 6e jaar begonnen met vissen. Dit was toen ik mijn zusje ging ophalen uit Sri lanka, wij zijn namelijk beiden geadopteerd. Mijn ouders dachten dat het naar een zomer wel over zou zijn, want zij hebben beiden niks met vissen. Echter bleef ik elke middag na school vissen in de vijvers van Apeldoorn. Hierna volgde een cursus bij de lokale vereniging en zo ben ik ook binnen de wedstrijden gerold. Om een lang verhaal kort te maken, winnen smaakt naar meer en ik wil mezelf graag verbeteren. Na regionaal en landelijk succes ben ik de Nationale Topcompetitie gaan vissen. Na twee jaar ben ik toen binnen de Nationale Selectie jeugd gekomen. En op dit moment mag ik uitkomen voor de NS senioren. Tevens vis ik voor het ‘Van den Eynde Nederland’ team. Dit team bestaande uit Sjors Milder, Ramon Ansing, Ramon Pasman, Peter Zwerts, Stefan Verhoeven en als laatste aanwinst Anja Groot, heeft mij de mogelijkheid gegeven me verder te ontwikkelen.Wat motiveert je om iedere keer weer wedstrijden te vissen.

Zoals ik al eerder zei, winnen smaakt naar meer. Daarnaast wil ik graag beter  worden in de visserijen die ik beoefen. Dat motiveert dan ook om tot het uiterste te gaan wat inhoudt dat je een optimale voorbereiding hebt, traint en  nadenkt over het vissen. Dit nadenken moet je zien als leermomenten. Bijvoorbeeld: denk is na waarom je buurman nou meer vis ving. Hoe het kan dat hij dikkere vissen ving, wees niet bang om dat te vragen en ga ook is kijken. Dit is dan ook een tip voor jonge vissers die geen ouders hebben die het je kunnen leren. Vis mee met de senioren van je vereniging en ga is kijken hoe zij het doen, je zult zien dat iedere visser zijn eigen aanpak heeft en vaak kan je daar iets van opsteken.

De motivatie kan ik ook wel passie noemen, vissen is niet mijn hobby het is mijn passie en mijn sport. Ik haal veel voldoening uit mooie dagen aan de waterkant, maar ook uit overwinning van wedstrijden. Daarom blijf ik iedere keer weer wedstrijden vissen.

.

Welke wedstrijd van het vorig seizoen is je bijgebleven?

Je zou denken dat het winnen van een wedstrijd je goed bij blijft. Dat is ook zo, maar het verliezen van een grote wedstrijd blijft mij nog meer bij. De wedstrijd die mij het meest is bijgebleven is de eerste dag van het WK u23 te Assen. We hadden een redelijke trainingsweek achter de rug en de verwachtingen waren best hoog. Het was dan ook zeer teleurstellend wanneer je als team keihard onderuit gaat. Ik leefde al een half jaar naar dit WK toe en heb er veel voor gedaan en gelaten. Het kwam dus als een grote klap dat we hier niet goed hebben gepresteerd. Daarentegen hebben we als Van den Eynde Nederland team erg goed gepresteerd, we wonnen de Team van het Jaar competitie, werden tweede op het NK korpsen en zo waren er ook individuele successen. Maar toch blijft dat WK me het meeste bij.

 

Wat zou er verbeterd kunnen worden op wedstrijd gebied?

Ik zou graag meer wedstrijden zien, een grotere groep vissers, meer bekendheid van de wedstrijdvisserij en een professionalisering van de sport. Het feit dat Sportvisserij Nederland nu is aangesloten bij het NOC NSF, leidt naar mijn verwachting tot een hogere mate van professionalisering van de sport. Het geld dat hoogst waarschijnlijk gaat komen kan gebruikt worden om onze vissende natie te verbeteren, wellicht het uitkopen van beroepsvissers, maar ook het financieren en mogelijk maken van een (nog) beter selectie beleid. Een goede stap in die richting is reeds gezet, er wordt nu al gekeken naar de talenten onder 14 jaar en is dat niet precies wat ze bij alle andere grote sporten doen? Denk maar eens aan voetbal waar ze de talentjes al uit de f’jes halen. Zodra er meer geld vrij komt zullen wij als vissend land nog professioneler kunnen worden. Zelf zou ik graag een grotere wedstrijd wereld zien, denk en kijk maar eens naar Engeland waar er vele malen meer wedstrijden zijn, waar de kranten vol staan met vis uitslagen en waar ze grote prijzen hebben. Echter hangt dit niet alleen van de professionalisering van de sport af, maar ook aan de huidige vangsten tijdens de wedstrijden. Hoe hoger de vangsten, des te aantrekkelijker het is om mee te vissen. Dus naast de professionalisering op wedstrijd gebied, zal ook de visstand verbeterd moeten worden.

.

Wat is je hoogtepunt op het wedstrijdgebied?

Bij een hoogtepunt denk ik aan een prestatie, maar dit zijn er meerdere en allen vind ik erg mooi. Echter is voor mij de mooiste prestatie het bereiken van de Nederlandse Selectie en het vissen van Wereldkampioenschappen. Het is namelijk geweldig om je te meten  met internationale vissers. Daarnaast is het een eer om gekozen te worden en je land te mogen vertegenwoordigen. Andere mooie hoogtepunten zijn het winnen van het NK jeugd , de 2daagse NE-DU-LUX jeugd wedstrijd, tweede eindigen in de Nationale Topcompetitie u23, winnaar Team van het jaar 2014 en 5 keer federatie kampioen.

Hoe bereid je je voor op de wedstrijd?

De meest ideale voorbereiding is het knopen van tuigen, onderlijnen, matchhengels en zetten van elastieken aan het begin van de week. Informeren naar vangsten en gewichten doordeweeks. Op donderdag of vrijdag een dagje trainen om de tactiek te bepalen en op vrijdag avond aas bij Hengelsport de Pelgrim Apeldoorn. Dit houdt in dat ik er dus elke dag mee bezig ben.  Echter heb ik dikwijls dat ik deze voorbereiding in een kortere tijd moet doen omdat ik simpelweg niet bij mijn spullen kan i.v.m. studeren.

Welke wedstrijd zou je graag nog eens willen winnen?

Ik zou graag, in team verband, het WK winnen. Natuurlijk zou ik ook individueel wereldkampioen willen worden, maar het team belang staat voorop. Daarnaast zou ik graag het WK korpsen winnen met het Van Den Eynde Nederland team. Het team was al eens 4e in Italië dus wie weet is er meer mogelijk.

Welke wedstrijden vis je graag.

Ik vis het liefst een internationale wedstrijd, want het meten met de internationale top is voor mij echt een thrill. Daarnaast vind ik de team van het jaar wedstrijden erg leuk, deze 5uur durende wedstrijden in competitie verband geven aan de individuele sport een goede turn naar een team sport. Dit lijkt dus ook weer op hoe het internationaal eraan toe gaat. Ook zou ik graag de IAM willen vissen, vorig jaar had ik de kans om bij een team in te vallen. Helaas liet de studie het niet toe om deel te nemen maar ik heb er alle vertrouwen in dat ik die wedstrijd nog eens mee zal doen.

.

Wat is je diepte punt in al die jaren dat je vist?

Ik denk dat ik deze vraag al eerder heb beantwoord, dat was vorige jaar het WK u23 te Assen. Het resultaat was teleurstellend. Ik ging erheen met goed vertrouwen en had een lange tijd naar deze wedstrijd toe geleefd. Ik heb zelfs bewust gekozen om mijn Master studie pas in september te gaan doen in plaats van februari 2014, zo kon ik meer vissen en me beter voorbereiden op het WK. Als je dan een 8e plaats behaald in eigenland dan is dat een diepe teleurstelling.

.

Heb je nog wat tips voor de vissers?

Voor jonge vissers, adviseer ik om zoveel mogelijk wedstrijden te vissen. En vooral met de ouderen mee vissen. Ga dan eens kijken bij je buren, zowel voor en na de wedstrijd. Ik weet zeker dat je hier veel van zult leren. Dit geldt trouwens ook voor meer ervaren vissers. Als ik van m’n buurman/vrouw verlies dan ga ik zeker even kijken wat diegene nou anders deed, zodat ik hiervan leer. En wat mezelf veel heeft geholpen is het durven vragen van dingen die je wilt weten. Ik weet zeker dat als je met de gepaste beleefdheid een willekeurige topper benaderd, je alles te horen krijgt wat je wilt weten.

.

Wat doe je liever met de feeder vissen of met de vaste stok/match enz. en waarom?

Voordat ik aan de topcompetitie meedeed viste ik veel met de feeder, maar in de afgelopen jaren is dat weggezakt. De laatste tijd vis ik wat meer koppel en open wedstrijden en merk ik dat het vissen met de feeder ook echt leuk is. Toch vind ik de stok en de match het mooiste. De stok is overal in te zetten en bijna onder elke omstandigheid. Maar met de match vissen, en dan het liefst met de slider, is ook geweldig. Ik kan dan ook niet goed kiezen wat ik mooier vind, want juist de combinatie en het benutten van beide mogelijkheden binnen een wedstrijd vind ik geweldig. Zo viste ik vorige jaar de eerste team van het jaar wedstrijd op het Amsteldrecht kanaal. Ik won daar m’n vak door het eerste uur te matchen en een aantal grote vissen te landen. Later kon ik dit op de stok voortzetten. Door beide disciplines te gebruiken geef je jezelf meer kansen en mogelijkheden en dat is ook de reden waarom ik de match en de stok even mooi vind.

(WK u23 2013 Rieux, Frankrijk)

Welke hengel gebruik je het meest?

Ik vis veruit het meeste met de stok. De wedstrijden die ik vis zijn veelal te winnen met de stok. Tevens kan je de stok bijna altijd gebruiken. Zo vis ik ook regelmatig op de Ijssel met de stok en een vlagdobber.

In welk viswater vis je graag?

Ik vis het liefste op wateren waar je meerdere disciplines kan gebruiken en deze dan ook echt het verschil kunnen maken. Daarnaast moet er natuurlijk veel vis zitten. Zulk soort wateren zijn het Noordhollands kanaal, de eem, kanaal door voorne en de lage vaart. Door de mooie locaties en goede visbestanden heb ik vaak prachtige visdagen.Welk aas gebruik je meestal?

Dat is sterk afhankelijk van de visserij, de ene dag vis ik voornamelijk op voorns, het zou dan niet logisch zijn om met pieren te vissen. Mijn voorkeur gaat dan uit naar verse de vase (vdv). Eigenlijk kan ik wel zeggen dat vdv mijn meest gebruikte aas is. Een platte is namelijk ook erg goed te verleiden met vdv. Daarnaast schroom ik me niet om eens een dikke pier te gebruiken. Dikwijls als je een of meerdere platte hebt gevangen, kun je er meerdere vangen door groot aas te gebruiken. Pieren vind ik dan erg geschikt en mag ik ook graag gebruiken.

Met welke bekende Nederlander/ Buitenlander zou je wel eens een hengeltje willen uit gooien?

Ik zou wel eens een dagje met Alan Scotthorne willen vissen. Deze man heeft echt veel gewonnen en is een legende binnen de wedstrijd wereld. Ik ben vorig jaar mee geweest naar WK korpsen te Slovenië om bij het preston team te bankrunnen. Tijdens de trainingsdagen heb ik de kans gehad om eens bij Alan te gaan kijken. Ik heb een uur zitten genieten van de rust die deze man uitstraalt, daarnaast wist hij als weinige vis te vangen op een erg slecht stuk wat kenbaar is voor zijn kwaliteiten.

Nederlandse toppers zoals Jo Adriolo, Dieter Friedrichs, Jurgen Spierings, Arjan Klop, en Stefan Altena zijn ook mannen met wie ik graag eens een dagje zou vissen. Dit jaar vis ik in de A categorie van de TC en zal ik ongetwijfeld weer eens naast ze zitten. Dit is echter wel anders dan wanneer je een dagje gaat trainen en ze je precies vertellen wat ze doen of gedaan hebben.

.


Wie heb je liever niet naast je zitten tijdens een wedstrijd?

Ik denk dat ik er meer aan heb en beter presteer als ik goede vissers naast me heb dan wanneer ik naast mindere vissers zit. Ik dan dan namelijk in een soort onderling duel raken en dit kan mij juist naar een betere prestatie leiden. De extra drive om beter te presteren dan de topper naast me, zal me helpen om nog meer uit de kast te halen. Ook kan ik dan dingen in de gaten houden die juist wel of niet goed werken, hetgeen ik bij mindere buren hoogst waarschijnlijk niet had opgemerkt. Denk bijvoorbeeld aan het cuppen, wanneer cup je en wat cup je? Je hebt wedstrijden waarbij je  buurman begint te cuppen en nooit meer beet krijgt, of juist het tegenovergestelde. Het goed denkbaar dat wanneer ik een goede visser naast me heb ik een beter beeld krijg van de visserij. In tegenstelling kan een goede buurman ook erg nadelig zijn, ik zal wellicht minder vis naar m’n stek kunnen krijgen dan wanneer ik een mindere buurman had die vergeet zijn stek te onderhouden of totaal verkeerd vist.

 

 


Als je een WK team mocht samenstellen welke vissers zou jij dan selecteren?

Feeder: Ramon Ansing, Arnoud van de stad, Theo Leijrik, Peter van der Willik, Marco Hofman en Frank van der Schaft.

Vaste Stok:  Arjan Klop, Stefan Altena, Jo Adriolo, Dieter Friedrichs, Jurgen Spierings, Ramon Ansing en Sjors milder.

 

 

Verder nog mededelingen of opmerkingen?

Zelf heb ik geen vragen, mocht een lezer van dit interview ze wel hebben, dan kun je me altijd contacten via facebook of e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Ik hoop een ieder eens tegen te komen aan de waterkant en wens je een goede vangst.

 

(Afgelopen weekend won team Van Den Eynde Nederland de fedetieve selectie en de eerste team van het jaar wedstrijd, v.l.n.r Anja groot, Lennard Fransen, Ramon pasmon, Ramon Ansing, Peter Zwerts).

 

 

 

 

 

 

 

Maver EvezetSaga-the-game-changer - CrestaHengelsportLauwe De hengelsportzaak van Maas&Waal.Marcel vd EyndeFREE SPIRIT/RINGERSSHIMANO AEROT Wisentbos DrontenVakantiepark Bergumermeer Vissen in Friesland.GURU Knowledge is power.CHAMPION FEEDWormenkwekerij Wasse