Interview Jacob Jansen

Mijn naam is Jacob Jansen woonachtig in Oude Pekela. Ben 51 Jaar en getrouwd met Anja. Verder heb ik een zoon van 24 Ramon. Ik ben Werkzaam ben ik bij Eska in Hoogezand , als papier maker. Wanneer je een ordner hebt van Leit zo feen boek met een harde kaft is de kans groot dat het karton hier in afkomstig is uit Hoogezand Sappemeer.

Ik vis al sinds ik kan lopen en ben bij toeval in aanraking gekomen met het wedstrijdvissen.

Het vissen heb ik geleerd net als zo velen van mijn vader iedere zondagochtend vissen Eemskanaal,Oosterhorn Slochterdiep.

Kortom watertjes in de buurt. Verder gingen we 1 a 2 keer per jaar met de vouwwagen naar Den Oever waar we dan een week endgingen vissen in he tijsselmeer die toen nog vol vis zat.

Later in mijn jeugdige jaren ging ik iedere vrije dag vissen eerst op de fiets met vrienden en later op de brommer,kon je iets verder weg en nieuwe plekken ontdekken.Op een van deze visdagen ben ik besmet geraakt met het wedstrijdvirus. Ik kwam in gesprek met twee wedstrijdvissers die mij over vangsten vertelden van 150 vissen op een dag,dat wou ik ook zodoende ben ik op mijn 17e aktief lid geworden van de plaatselijke visclub.

In die tijd werd er hier in het noorden van het land als volgt een wedstrijd gevist, Je vertrok in alle vroegte (3 of 4uur ’smorgens)met een bus naar veelal Friesland.

Hier werd je dan met je hengelspullen ergens uitgezet en ging iedereen een stekkie zoeken.Als nieuwkomer liep je achter de cracks aan want vaak had je geen idee waar het water was want je werd op een kruispunt uitgezet en moest om 14:00 uur hier weer zijn verder was je vrij te gaan en staan waar je wilde.De gevangen vis werd meegenomen in een plastic zak en later bij terugkomst werd de vis gewogen.Waarna devis werd opgehaald door een bedrijf dat dit verwerktein veevoer. Je wist niet beter en het hoorde zo dacht je dus deed je er aan mee.

Later wanneer je iets meer over de wedstrijdsport weet en er meer over las in bladenalsVoor en door de Visser,en Beet las je iets over een andere vorm van vissen nl het stek vissen.Dit had absoluut geen kans van slagen hier want je was gewend om vrij te vissen je eigen stek te zoeken en een stek wedstrijd daar zagen we toen geen heil in.

Later na dat ik als bestuurslid ben toegetreden tot de vis club bezocht je vergaderingen van de federatie en merkte je dat er een ommekeer op gang kwam en dat het vrij vissen toch wel onder druk lag toch heeft het nog jaren geduurd voor dat het hier in het noorden echt van de grond kwam.

Toch waren wij een van de eerste clubs hier in de buurt die zijn over gegaan op het stek vissen mede door de uitbraak van de gekkekoeien ziekte,hierdoor kon je de vis niet meer kwijt en ja waar laat je het dan.Op zich een gewaagd een dappere beslissing die toch wel op weerstand stuite maar we zijn doorgegaan en hebben de leden toch in kunnen laten zien dat dit de nieuwe manier van wedstrijd vissen zal worden.Wat wel op viel was dat de vangsten beduidend minder werden en daarom was de overgang ook zo moeilijk waar je eerder 25kg vis en meer per wedstrijd ving moest je nu genoegen nemen met 5 dat was erg wennen en sommige mensen zijn daar nog niet aan gewend.

Nu vis ik alleen nog stekwedstrijden en doen ook af en toe mee aan wedstrijden in het vrije circuit.Door mijn werk in 5 ploegen heb ik niet altijd de vrije tijd hiervoor.

Tegenwoordig ben ik voorzitter van de HCCentrale Uit Oude Pekela,

Een club waar plezier er belangrijk is en waar we elkaar proberen sterker te maken.

Bij ons wordt door bijna iedereen gevist met de feeder.En al zeg ik het zelf niet onverdienstelijk.

Met mannen als John Ploeger ,Henk Sluiter,Lammert de Wit,Chris Lap,Jan

Bunk,Wim Mik,Jan de Wit staan we best ons mannetje in de visserij.

Ik zelf heb 2 jaar geleden op gegeven voor de top competitie feedervissen en na twee wedstrijden te hebben gevist,kan ik jullie vertellen dat het weer een hele andere manier van benaderen vraagt en ik iedere wedstrijd enorm veel bij leer, maar nog geen potten heb kunnen breken.De Laatste wedstrijden worden op het Amsterdamrijnkanaal gevist,ook een water waar ik niets van weet maar erg

naar uitzie.

En natuurlijk heb ik al wel wat info gevraagd aan bekenden uit de wedstrijdwereld die al langer aan dit evenement mee doen en al weten waar abraham de mosterd haalt.En dit jaar heb ik me weten te plaatsen voor het NK. Deze zal in het Eemskanaaal bij Amsweer worden vervist dus een thuiswedstrijd.

 

 

1)Wanneer ben je begonnen met (wedstrijd)vissen?

Rond mijn 16e

2)Wat motiveert je om elke keer opnieuw wedstrijden te vissen?

Het plezier,de spanning,de uitdaging om die anderen te verslaan

3)Welk moment/wedstrijd van het afgelopen seizoen is je  Bijgebleven?

Het federatief voorselectie voor het Nk,voor deze wedstrijd heb ik mij voor de eerste keer ingeschreven en als je je dan ook nog kunt plaatsen,toppie toch?

4)Heb je nog een paar tips voor de vissers.

Probeer je eigen methode te ontwikkelen een andere visser nadoen geeft nooit het gewenste rendement maar zorg vooral dat je plezier houd in de sport.

5)Wat zou er in de toekomst verbeterd kunnen worden op het gebied van

Wedstrijd vissen in Nederland?

Het wordt de laatste tijd een race wie de dikste prijzen heeft te vergeven

Laten we het betaalbaar houden en niet te veel regeltjes bedenken die mensen beperken in hun vis vrijheid (denk aan verbod van vers,beperking hoeveelheid voer enz.enz.

6)Wat is het hoogte punt uit je wedstrijdcarriere?

Het winnen van de toen malige Fapscup met het team van de HCCentrale. Hiervoor hebben we jaren getraind en als team alle vrije uren besteed om dit water goed te leren bevissen.

en als je dan 4 keer een 1 en een keer een 2 vist ben je zo trots als een pauw. heelaas was dit de laatste keer dat dit evenement georganiseerd is en de wisselbeker is nog steeds in ons bezit.

7)Zijn er nog wedstrijden die je graag zou willen winnen?

Ik wil altijd winnen.Daar ga ik iedere keer weer voor. maar plezier in het vissen en meedoen is belangrijker.

8)Kun je ons vertellen hoe je je voorbereidt op de volgende wedstrijd?

Informatie inwinnen via FB en door te praten met andere wedstrijdvissers.En verder zorgen dat voer en aas vers zijn en vooral zorgen dat ik zelf uitgerust ben.

9)Wat is je favoriete discipline?

Feedervissen

10)Welke wedstrijd vis je het liefst?

ik geniet van iedere wedstrijd even veel of dit nu op lokaal niveau is met de club of het NK maakt mij niet uit als ik maar kan vissen

11)Wat is je favoriete viswater?

Het liefst vis ik wedstrijden op water waar regelmatig beroepsscheepvaart is, ik ben niet zo’n peuteraar.

12)Wat is je favoriete hengel?

De Masterpiece 2 Serie van Balzer ­Zammataro


13)Favoriete aas?

Wormen

14)Met wie zou je wel eens een hengeltje willen uitgooien?

Ik zou graag eens met Manfred Drenthen een dag op het ketelmeer willen vissen,om eens te zien hoe die dikke platten gevangen worden op dit water.

Ik heb altijd het geluk dat het stikt van de voorn of dat het meer leeg lijkt.

15)Wie is je grootste concurrent.(Wie heb je liever niet naast je zitten tijdens een wedstrijd)

Maakt mij niets uit wie er naast mij zit om te winnen moet ik iedereen verslaan. Maar ik heb liever een goeie visser naast mij dan iemand die net komt kijken,dit maakt je tijdens de wedstrijd toch scherper.

Verder nog mededelingen of opmerkingen?

Ik wens iedereen veel plezier toe tijdens het vissen,dat alle watersporters op een goede manier met elkaar omgaan in en om het water.

En dat we over tien jaar nog een goede vis stand hebben.Dat de politiek eindelijk zijn verantwoording neemt in deze.