Interview Berend-Jan Spijkers

Ik woon samen met mijn vrouw Henny in Brucht bij Hardenberg in een boerderijtje wat vroeger van mijn schoonouders was. We verzorgen samen nog steeds mijn schoonmoeder die enkele weken terug 100 jaar geworden is. We hebben een zoon en twee kleinkinderen. Ik ben 72 jaar oud maar nog jong van geest Ik heb natuurlijk allang AOW maar ben nog zeer actief op velerlei gebied.

Sport heeft altijd een grote rol in mijn leven gespeeld. Eerst voetballen bij Gramsbergen waar ik vandaan kom. Later volleyballen bij Kangeroe in Hardenberg. Pas daarna kwam de hengelsport in beeld. Ben eigenlijk veel te laat begonnen. Ik ga nog steeds vijf maal in de week een uur naar de sportschool voor de spinninglessen. Vindt ik echt uitdagend en ik heb een bere goede conditie althans voor mijn leeftijd. Ik heb thuis ook veel werk met een grote tuin en heel veel bloemen en niet te vergeten het samen met mijn vrouw verzorgen van mijn hoog bejaarde schoonmoeder Werk zat dus.

Wanneer ben je begonnen met vissen?

Pas na mij actieve sportcarrière ben ik echt gaan vissen ik was toen een jaar of 40 denk ik.

Wat motiveert je om iedere keer weer wedstrijden te vissen.

Ik ging met een vriend vissen die het veel beter kon dan ik en dat vond ik een uitdaging. Als hij dat kon moest ik dat toch ook kunnen. Zo is het begonnen en ik wilde kijken hoe ver ik kon komen in deze sport. Ik vindt het een uitdaging om mijn buren er af te vissen en het liefst iedereen. Dat lukt natuurlijk lang niet altijd maar ik probeer het wel. Ik vis om te winnen maar als een ander beter is heb ik er vrede mee. Vroeger kon ik slecht tegen mijn verlies, nu kan ik het beter accepteren. De motivatie is dus om steeds beter te worden dan ik nu ben. Kijken waar mijn top ligt. Ik ben eerzuchtig dat kan ik wel stellen.

Welke wedstrijd van het vorig seizoen is je bijgebleven?

Ik kan er niet echt een noemen die er uitspringt. Eigenlijk is voor mij elke wedstrijd een hoogte punt. Ik vis veel en graag. De meeste wedstrijd win je natuurlijk niet, maar een aantal keren is het toch raak en dat geeft mij veel voldoening. Als je goed gevangen en gevist hebt geeft het ook veel voldoening.

Wat zou er verbeterd kunnen worden op wedstrijd gebied?

We organiseren zelf ook veel open wedstrijden en wij vinden dat je zo ver mogelijk van elkaar af moet zitten. Soms heb ik de indruk dat organisatoren een hekel hebben aan een stukje lopen als je de tussenruimte ziet. Als je iets organiseert moet je het ook goed doen. Er zou meer overleg moeten komen over het houden van grote openwedstrijden in je eigen regio. Wie vist er op welke datum? Nu worden er wedstrijden georganiseerd op dezelfde datum vlak bij elkaar in de buurt. Wat meer overleg kan geen kwaad.

Wat is je hoogtepunt op het wedstrijdgebied?

Ik heb twee keer de finale van het NK zoetwatervissen gehaald en ben ook twee keer kampioen bij mijn vereniging geweest. Elke gewonnen en ook goede wedstrijd is eigenlijk voor mij een hoogte punt.

Hoe bereid je je voor op de wedstrijd?

Eigenlijk ben ik er continu mee bezig de hele week door. Zorgen dat de spullen in orde zijn. Het aas verzorgen. Dingen repareren die kapot zijn. Vaak ga ik een dag trainen waar in het weekend gevist moet worden. Omdat ik naast het vissen ook nog een aantal bestuurlijke functies heb komt de voorbereiding bij mijzelf wel eens in het nauw. Meestal vis ik het beste als ik ergens anders vis en niet bij mijn eigen vereniging. Dan heb ik geen organisatorische beslommeringen waar je ook nog aan moet denken

Welke wedstrijd zou je graag nog eens willen winnen?

Ik heb niet echt een voorkeur. Overal waar ik mee doe probeer ik te winnen en als dat niet lukt geeft het toch veel voldoening als je echt goed gevist hebt. Iedereen wil natuurlijk graag winnen. Het hangt van zoveel dingen af of je wint of verliest

Welke wedstrijden vis je graag.

Wedstrijden bij mij in de regio. Dat kan bij de vereniging zijn maar ook open wedstrijden in de buurt die nog een beetje betaalbaar zijn. De grote dure wedstrijden sla ik maar over. Ik vindt € 15,- voor een individuele wedstrijd en € 30,- voor een koppelwedstrijd meer dan genoeg. We vergeten vaak waar het omgaat. Het gaat mij om het plezier wat ik in de visserij heb en niet om de grote prijzen die ik al of niet kan winnen. Voor mij dus geen Top competitie of selectie wedstrijden ik ben er te oud voor en heb er ook niet de tijd en het geld voor.

Wat is je diepte punt in al die jaren dat je vist?

Eigenlijk heb ik geen echt dieptepunt gehad als visser wel als organisatie. Ik baal er van als je als organisatie alles hebt gedaan wat binnen de mogelijkheden ligt om een goede wedstrijd neer te zetten en dat er dan nog kritiek is. De meeste vissers hebben zelf nog nooit iets georganiseerd maar hebben wel overal opmerkingen over. Lekker makkelijk als je nooit iets doet kun je natuurlijk ook geen fouten maken. Wees eens sportief richting organisatie en je collega vissers, afbreken is geen kunst

Heb je nog wat tips voor de vissers?

Gedraag je sportief, wees eerlijk en heb wat voor je medemens over er is al rotzooi genoeg in de wereld. Je kunt niet altijd winnen.

Wat doe je liever met de feeder vissen of met de vaste stok/match enz. en waarom?

De vaste stok is mijn favoriete wapen alhoewel de matchhengel mij ook aanspreekt. Ik heb het idee dat ik met de vaste stok meer grip heb op de visserij dan met de feeder. Misschien is het mijn gevoel, maar ik kan naar mijn mening de aasaanbieding meer en beter beïnvloeden dan met de feeder[b1] . Ik ben zeker geen feeder kanon, ik kan het wel en het is vaak heel effectief maar ik vindt het alleen leuk als ik vaak beet krijg en dat krijg je meestal niet. Ik ben niet zo`n figuur die vier uur zit te wachten op maar een paar aanbeten en die moet je dan ook nog verzilveren. Dat neemt niet weg dat er mensen zijn die er fantastisch mee presteren. Ik heb er ook wel wedstrijden mee gewonnen maar het is niet mijn favoriete manier van vissen. Ieder zijn smaak zullen we maar zeggen

Welke hengel gebruik je het meest?

Nou het antwoord staat al hierboven, het is dus de vaste stok. Als er echter alleen op gewicht gevist moet worden pak ik de feeder nog wel eens. Onlangs in Bergentheim heb ik dit ook gedaan. Resultaat twee aanbeten en twee dikke vissen. Het gevolg tweede in mijn vak maar het was eigenlijk een wedstrijd van niks in mijn ogen. Vijf uur vissen twee aanbeten en een mooie prijs. Maar veel plezier heb ik er niet aan beleefd

In welk viswater vis je graag?

Eigenlijk vis ik het liefst in de Overijsselse Vecht en dan graag met een beetje stroming. Vissen in de stadsvijvers kan ook mijn bekoring wegdragen er zit daar vaker een beter vis bestand in dan in het kanaal Almlo-De Haandrik of de Vecht. Met de parkvissers vissen we een competitie in de diverse vijvers in Hardenberg en ik kan u vertellen dat ik dat een leuke visserij vindt. Er wordt goed gevangen en er komen vaak verassende vangsten boven water. Bovendien gaat het hier echt om het plezier van het samen vissen. Lekker ontspannen een net vol vis vangen. Heerlijk!


Welk aas gebruik je meestal?

Maden groot en klein, casters, wormen, mais en hennep. De meeste vis heb ik dit jaar wel gevangen aan pinkies. Een beetje afwisselen werkt vaak goed.


Met welke bekende Nederlander/ Buitenlander zou je wel eens een hengeltje willen uit gooien?

Ik mag graag vissen met enkele vrienden uit mijn omgeving daaronder vallen enkele jongens van het Maver/Zammataro team. John Vasse, Bert Aufderhaar en Stefan Altena die komen immers ook uit Hardenberg en zijn lid van De Dobber. Als het iemand is die ik goed ken wil ik er wel een dag mee vissen het hoeft heus geen grote naam te zijn. Je moet je afkomst nooit verloochenen.

Wie heb je liever niet naast je zitten tijdens een wedstrijd?

Een Aalscholver. Verder maakt het mij niets uit wie er naast mij zit. Je vist je eigen wedstrijd als het goed is. Het maakt niet uit wie er naast je zit, er is maar een ding belangrijk. Je moet hem verslaan.

Als je een WK team mocht samenstellen welke vissers zou jij dan selecteren?

Feeder:    Ik ben niet zo goed thuis in dat wereldje. Natuurlijk ken ik Theo Leyrik omdat hij ook bij ons vandaan komt. Prima feeder visser, maar dat zijn er zo veel. Ik waag me niet aan een voorspelling.

Vaste Stok:    Natuurlijk ken ik Stefan Altena goed en hij doet het prima. Ontzettend jammer dat Bert Aufderhaar niet meer mee doet. Hij is wel een van de beste vissers die ik ken in ons land. Nederland zou hem goed kunnen gebruiken. Wat ik overigens wel opvallend vindt is dat er zoveel top vissers uit Hardenberg komen. We hebben ze altijd al gehad. Ik weet niet of het wat met onze jeugdopleiding van doen heeft, men zegt van wel. We hadden in de jeugd nog wel meer van die kanjers in Spee alleen die hadden niet de drive niet die deze jongens wel hebben. Super vissers zijn het, maar toch heel gewoon gebleven en dat past wel bij onze vereniging. Verder laat ik het maar aan de bondscoach over.

Verder nog mededelingen of opmerkingen?

Ik heb het al vaker gezegd vissen is maar een deel van wat ik doe. Ik ben actief op velerlei fronten op zowel het bestuurlijke als organisatorische front en dat kost heel veel tijd en soms ook wel frustratie als je ergens mee bezig bent en het lukt maar niet. Ik maak me zorgen omdat de hengelsport steeds meer vergrijst. Er is weinig aanwas van jongeren. Natuurlijk iedereen heeft het druk. Aan de andere kant zit half Nederland onderhand thuis dan kun je toch ook wel iets voor anderen betekenen. Ik ken ze ook wel altijd praatjes, maar handen uit de mouwen steken ho maar. De hengelsport ligt onder vuur er komt steeds minder vis en de bevisbaarheid van het water gaat met sprongen achteruit. Oorzaken zijn in mijn ogen, geen goede lobby, geen geld bij de overheid, weinig aandacht voor onze belangen. Iedereen wil iets anders met de openbare ruimte waarbij natuur een overbelichte rol krijgt. We hebben mensen nodig met kennis en doorzettingsvermogen om onze belangen te verdedigen. Wie neemt de handschoen op?