Tackle Guru Benelux 

 

Wormenkwekerij WasseSaga-the-game-changer - CrestaMaver EvezetGURU Knowledge is power.FREE SPIRIT/RINGERSCHAMPION FEEDVakantiepark Bergumermeer Vissen in Friesland.HengelsportLauwe De hengelsportzaak van Maas&Waal.Marcel vd EyndeSHIMANO AEROT Wisentbos Dronten

Interview Cor Kraaij

Ik ben geboren en getogen in het kleine gehuchtje Woerdense Verlaat, wonende aan het riviertje de Kromme-Mijdrecht heb ik hier mijn hele leven tot nu toe hier doorgebracht. Ik ben veertig jaar werkzaam in de metaal. Hier ben  ik de eerste 20 jaar als gereedschap/stempelmaker begonnen om daarna als productieleider de resterende 20 jaar vol gemaakt te hebben.

 

Buiten mijn hobby als wedstrijdvisser heb ik diverse sporten gedaan en de laatste tijd besteed ik veel tijd aan mijn hond. Cursus en wandelingen.

Wanneer ben je begonnen met vissen?

Zover ik mij kan herinneren heb ik m’n hele leven al gevist. Zo rond mijn 20ste jaar ben ik begonnen met wedstrijdvissen, eerst bij diverse verenigingen om daarna toch al snel het open-circuit in te gaan.

Wat motiveert je om iedere keer weer wedstrijden te vissen.

Mijn eerste motivatie vind ik in het vissen zelf, ik denk dat dit ook de belangrijkste drijfveer moet zijn om het lang vol te houden. Verder vind ik de motivatie in het feit dat ik graag wil winnen. Of dat nu vroeger in de sport was of tijdens potje kaarten ik probeerde altijd zo hoog mogelijk te komen. Bij een hobby als visser ben je altijd wel afhankelijk van waar je in de wedstrijd je plek loot, je kunt nou eenmaal niet overal de wedstrijd winnen. Daarom ga ik in eerste instantie altijd voor een poultje of winst op de buren.

 

 

Welke wedstrijd van het vorig seizoen is je bijgebleven?

Dit jaar waren er 2 wedstrijden die er bij toch wel uitsprongen en beide om een andere reden. Ten eerste de Teamwedstrijd over 24 uur op de Hutteheugte. Dit was een perfect georganiseerde wedstrijd in een heel mooie omgeving en weer eens iets heel anders dan dat we gewend zijn. Een leuke wedstrijd met voor de meeste deelnemers veel vis. Een feestavond met bbq tijdens de prijsuitreiking en bovendien een Bungalow voor ieder team om de rest van het weekend door te brengen. Een klein min puntje voor ons was dat we naast de winnaar zaten, maar met ruim 130kilo werden we dan toch nog vierde. Waar vind je dat tegenwoordig nog? De tweede wedstrijd die mij nog vers in het geheugen ligt was er één aan de lage vaart. Ook deze wedstrijd kende een goede organisatie maar hier waren het de weersomstandigheden en visvangst die ervoor zorgden dat ik er nog wel eens aan terug denk. 5 uur lang in regen en storm maakte deze wedstrijd bijna ondragelijk om uiteindelijk met 13 baarsjes en een totaal gewicht van 860gr toch nog derde in de sector te worden. Toch maar snel proberen te vergeten.

Wat zou er verbeterd kunnen worden op wedstrijd gebied?

Ik denk wel dat het voor de vissport beter zou zijn als er eens meer low-budget wedstrijden zouden komen. Wij vissen hier in het westen een aantal van deze wedstrijden op de Vlaardingse vaart (eco-cup van Wout van Leeuwen) en ik moet zeggen dat hier bijzonder veel animo voor is. Alle wedstrijden zitten kort na de opening van inschrijving gewoon vol en hebben zelfs nog een wachtlijst. Juist voor de beginnende wedstrijdvisser maakt dit de drempel een stuk lager om kennis te maken met onze sport. Wij zitten al zo vaak met het zelfde kleine groepje mensen langs de waterkant en dat wordt alleen maar kleiner. Ik denk dat dergelijke wedstrijden voor instroom kunnen zorgen, zeker vanuit de jeugd.

Wat is je hoogtepunt op het wedstrijdgebied?

Ja wat is een hoogtepunt? Als hiermee een overwinning bedoelt wordt is dat voor mij een winst in de grootste driedaagse die Nederland heeft gekend “Het Wout van Leeuwen festival”  Deze wedstrijd met ruim 250 deelnemers heb ik 1 keer gewonnen. Een ander hoogte punt voor een wedstrijdvisser is denk ik wel het mogen deelnemen aan Internationale wedstrijden voor het Nederlandse team. Hiervoor heb ik mezelf en aantal malen geplaatst en heb hier een paar leuke tripjes naar Italië, Luxemburg en Duitsland aan over gehouden.

Hoe bereid je je voor op de wedstrijd?

1 of 2 avonden in de week ben ik met mijn materiaal bezig en op vrijdag altijd even naar de winkel voor voer en aas. In het verleden maakten ik ook altijd zelf mijn casters maar nu laat ik dit graag aan mijn winkelier(de Gouwe) in Waddinxveen over. Hier kan je dagverse casters kopen tegen een prijs waar je ze niet zelf voor kunt maken.

Welke wedstrijd zou je graag nog eens willen winnen?

Ik heb niet een specifieke wedstrijd die ik nog eens zou wil winnen, zoals ik al eerder schreef is het willen winnen onderdeel van mijn motivatie dus zou ik eigenlijk moeten zeggen, ”Alle wedstrijden ”

Welke wedstrijden vis je graag.

In principe ook hier alle wedstrijden, maar mijn voorkeur gaat toch wel uit naar wedstrijden waar met de vaste stok gevist moet worden.

Wat is je diepte punt in al die jaren dat je vist?

Geen idee, ik heb niet echt een diepte punt. Overbevissing, dat zou wel eens een diepte punt kunnen gaan worden in de toekomst. Als hier niet snel iets aan gedaan gaat worden zou dit weleens het einde van de vissport in Nederland kunnen gaan betekenen.

Heb je nog wat tips voor de vissers?

Veel vissen dat werpt altijd zijn vruchten . Vertrouwen blijven houden in iets waar je goede resultaten mee hebt gehad. Ga nooit twijfelen als je eens keer een aantal weken iets minder vangt, dat hebben we allemaal al weleens meegemaakt. En als je pas begint met wedstrijdvissen probeer iemand te vinden met wie je eens mee mag naar een wedstrijd, juist van goed kijken en vragen kan je ook de fijne kneepjes leren.

Wat doe je liever met de feeder vissen of met de vaste stok/match enz. en waarom?

Vaste stok heeft toch wel mijn voorkeur. Maar ik vind iedere vorm van witvissen leuk.

Welke hengel gebruik je het meest?

Door mijn sponsoring in het verleden door Shimano vis ik nog steeds met de vaste hengels van dit merk. Voor de Feedervisserij gebruik ik tegenwoordig ook de hengels van het merk Jaxon. Vooral het type Grand-Virtuoso zijn hele mooie feeders voor de Nederlandse markt en ik vis er graag mee.

In welk viswater vis je graag?

De Vlaardingse vaart geniet mijn voorkeur. Maar dit komt door de visserij die je hier moet toepassen om veel vis te kunnen vangen. Vaak kleine vis in grote aantallen, en dit doe ik het liefst.

Welk aas gebruik je meestal?

Casters, vind ik het mooiste aas. Maar goede wormen zijn denk ik wel het belangrijkst in de meeste wedstrijden.

Met welke bekende Nederlander/ Buitenlander zou je wel eens een hengeltje willen uit gooien?

Heb al een paar maal het genoegen gehad om een weekje met Alan Scotthorne langs de waterkant te mogen doorbrengen. Dat zijn leerzame dagen geweest, echt leuk om te zien hoe eenvoudig hij het vissen benaderd. Wij denken vaak veel te moeilijk. Verder zou ik weleens een dagje met Herman Vinkers langs de waterkant willen zitten. Lijkt me erg gezellig.

Wie heb je liever niet naast je zitten tijdens een wedstrijd?

Het liefst heb ik maar aan één kant iemand naast mijn zitten. Verder maakt het mij echt niet uit zolang het maar een gezellige concurrent is.

Als je een WK team mocht samenstellen welke vissers zou jij dan selecteren?

Feeder: Dit is niet aan mij om daar en oordeel over te geven, ik denk dat de mensen die het hier in voor het zeggen hebben de afgelopen jaren toch wel hebben laten zien dat ze op de goede weg zijn. Je doet het als bondscoach toch nooit goed naar ieders zin, je zult altijd mensen moeten passeren en daar ontstaat dan ook direct al de discussie.

Vaste Stok:???

Verder nog mededelingen of opmerkingen?

Geniet van je hobby, je hebt er vaak maar twee dagen in de week tijd voor.

CHAMPION FEEDT Wisentbos DrontenSHIMANO AEROGURU Knowledge is power.Saga-the-game-changer - CrestaVakantiepark Bergumermeer Vissen in Friesland.HengelsportLauwe De hengelsportzaak van Maas&Waal.Maver EvezetWormenkwekerij WasseMarcel vd EyndeFREE SPIRIT/RINGERS