Skip to main content

VISpas Hotspots: Borgmeren (Groningen)

Borgmeren ligt ten oosten van Groningen bij het dorpje Harkstede. Deze diepe plas biedt een mooie variatie aan visstekken: van goed bereikbare kades in de woonwijk tot verscholen plekken op natuurlijke oevers met een ongerept karakter. Vanwege de mooie roof- en witvisvangsten en dikke karpers is het een geliefd viswater.

Bij Harkstede liggen twee voormalige zandwinplassen: Borgmeren (70 ha) en de Scharmerplas (20 ha). Vanwege de ontstaansgeschiedenis is het bodemprofiel van Borgmeren grillig. Er zijn diepe gaten (tot ruim 20 meter), steile taluds, maar ook ondiepe uitlopers en plateaus.
 
Op de westelijke en zuidelijke oevers (parkeren langs de Bieleveldslaan/Herenlaan) zorgen brede rietkragen en ruige bosschages voor een ongerept, natuurlijk karakter. De beter bereikbare visplekken bevinden zich in de woonwijk aan de noordzijde van de plas. De kade en steiger aan de Johan Rengerssingel zijn bijvoorbeeld populair bij witvissers. Hoewel de sloten en kommen tussen de wooneilanden in verbinding staan met het meer, levert vissen op die plekken zelden echt goede vangsten op. Ook de winterhotspots liggen tegen de verwachting in niet tussen de bebouwing, maar juist op het open water.

Witvissen op de Borgmeren

De witvisser kan met brasems van gemiddeld 1,5 kilo (met uitschieters tot vijf pond) en blankvoorns van gemiddeld ongeveer 200 gram (met kanjers tot wel twee pond) heerlijk vissen op de Borgmeren. Met de feederhengel is het allereerst zaak om een vlak stuk bodem te vinden zodat de voerkorf goed blijft liggen. Dergelijke stekken bevinden zich veelal op 30 tot 50 meter afstand (waar het zes à zeven meter diep is) zodat een 30- tot 40-grams speedkorf volstaat.
 
Kies voor een wolkend voer dat in het heldere water een waas veroorzaakt. De vaste hengel is vanwege de steile taluds, de waterplanten en het goede doorzicht vaak minder effectief. De uitzondering op deze regel is donker weer en een diepte van minimaal 2,5 meter op de stek. De west- en zuidoever lenen zich voor een wadende aanpak, zowel met de feeder- als de vaste hengel. Matchvissen met een schuivende  montage is door het diepere water relatief dichtbij de kant ook mogelijk.
 
De kade en de steiger aan de Johan Rengerssingel zijn geliefd bij witvissers.

Grote karpers vangen

Met meerdere vissen die over de veertigpondsgrens heengaan biedt de Borgmeren een echte uitdaging voor wie op zoek is naar grote karper. De moeilijkheidsgraad ligt vanzelfsprekend hoog; verwacht als nieuweling niet direct veel te vangen. De meest succesvolle karpervissers steken veel tijd in het doorgronden van het water om zo de hotspots te ontdekken. Met veel onderwatervariatie – zowel qua diepte als vegetatie – is dat geen sinecure.
 
Tip: raadpleeg de gratis Navionics ChartViewer dieptekaart (webapp.navionics. com) en selecteer een interessant gebied om aan het water verder te ontdekken. De karpers kunnen vrij kieskeurig zijn als het gaat om aasvoorkeur en de diepte waarop ze uithangen, dus varieer met voer en haakaas (niet alleen boilies) en leg de montages op verschillende visdieptes in. Durfallen scoren hier soms goed met de zig-rig.

XL exemplaren roofvissen

Snoek en baars gedijen vanwege de vele waterplanten en het kraakheldere water prima in de plas en kunnen uitgroeien tot XL exemplaren. Kijk dus niet gek op van een metersnoek of een veertigplus baars. Snoekbaars komt minder talrijk voor, maar zwemt er wel degelijk – ook grote exemplaren. Hoewel vanaf de kant vissen prima mogelijk is, biedt een bellyboat, kayak of boot aanzienlijk meer mogelijkheden. Slepend vissen is vanwege het grillige bodemprofiel en de waterplanten – tot soms wel vier meter diep – behoorlijk lastig. Werpend vissen verdient daarom de aanbeveling. In de wintermaanden loont het ook om statisch met dood aas op snoek te vissen. Een dode aasvis (uit binnenwater of uit zee) die op de bodem wordt gepresenteerd kan een monstersnoek opleveren.
 

Bootvissers opgelet

Bootvissen is toegestaan, zij het alleen maar met elektromotoren. Aan de Jonker Egbert Clantsingel – de oostkant van het wooneiland – ligt een openbare trailerhelling die gratis te gebruiken is.
© 2013 De Witvisser
Site ontwikkeld en structuur onderhoud door maindes
Data onderhoud door De Witvisser